UNDERHÅLL OCH SKÖTSEL

Dålig eller ingen skötsel av din Babboe Lastcykel kan leda till en sämre cykel och även till höga reparationskostnader. Förslitningskostnader är inte inkluderade i din garanti. Den här informationen är avsedd att hjälpa dig med skötsel & underhåll, förklaring av den obligatoriska (tremånaders) service-kontrollen samt instruktioner för bromsar och växlar.

Tips

Tips

Här kan du hitta tips så att du sköta din Babboe lastcykel själv och behålla den i den bästa skick så länge som möjligt. För att hjälpa dig säljer vi även ett underhåll & skötsel-paket och en cykelpump.

För att se till att förslitningen blir minimal har vi följande tips:

Ekrar

Är ekrarna lösa kommer de att slitas snabbare. Detta kan leda till att de bryts av. Speciellt när din Babboe Lastcykel är ny lönar det sig att regelbundet kontrollera ekrarna. Om de är lösa kommer cykeln att kännas tungcyklad och instabil.

(Broms)kablar

Dina bromsvajrar kommer att tänjas ut vid regelbunden användning. Vi rekommenderar att justera och smörja kablarna regelbundet för att optimera deras effektivitet. Det är bra att smörja kablarna innan det blir vinter. Det förhindrar kablarna att frysa till, vilket minskar deras effektivitet.

Justera bromsar

Justera bromsarna kan du göra själv genom att vrida bultarna på bromsarna. För att justera bakbromsen: vrid bulten med riktning bort från bromshjulet. Genom detta ökar du trycket på bromskablarna. Parkeringsbromsen är länkad till frambromsen. För att öka effektiviteten på parkeringsbromsen ska du dra åt båda frambromsarna. Du kan göra detta genom att skruva med riktning bort från bromshjulet. Se till att justera båda bromsarna lika mycket.

Justera växel

Justera växel på en Babboe lastcykel med Nexus 7 är lätt att göra. Ladda ned manualenså fixar du det lätt själv.

Smörja kedjan

Du ska sköta din kedja med smörjmedel som finns i vårt Babboe Underhåll & Skötsel-Paket. Vrid pedalen (bakåt) samtidigt som du smörjer kedjan. Droppa smörjmedlet på varje kedjelänk. När du har smörjt kedjan ska du veva fram och tillbaka så att smörjmedlet sprids över hela kedjan. Efteråt, använd en torr duk för att torka bort överflödigt smörjmedel. Se till att medlet sitter på insidan av kedjan, inte på utsidan.

Däck

Kontrollera lufttrycket i däcken regelbundet. Om du håller trycket är cykeln lätt att hantera och det förlänger däckens livslängd. Det rätta trycket för en Babboe är 4.2 bar eller 65 PSI. Om det är svårt att hitta en passande cykelpump kan du köpa den hos oss.

Rost

Skulle du, mot förmodan, hitta rostfläckar på din cykel rekommenderar vi att du använder silikonspray direkt på fläcken. Detta motverkar vidare rostutveckling.

Undvik lackskador

För att undvika att din lastcykel börja rosta på grund av lackskada, behandla de skadade fläckarna med färg. Till exempel Motip Black Paint Marker som du hittar i Babboe Underhåll & Skötsel-paketet.

Kontroll

Vi rekommenderar att din cykel genomgår en årlig kontroll, utförd av en cykelmekaniker, för att se till att cykel är i toppskick.

Tre månaders-kontroll

Efter tre månader behöver din Babboe Lastcykel en underhållskontroll. Detta är även ett garantikrav.

Följande kontroller ska göras:

  • justering av bromsar
  • justering av växlar
  • justering av kedjan
  • smörjning av alla rörliga delar
  • kontroll av ekrar och trampor (de kan bli lite lösare efter den första tidens användning)

Din lokala cykelmekaniker kan göra denna kontroll åt dig. Ett kvitto från din cykelmekaniker bevisar att tre månaders-kontrollen är utförd, och gäller som bevis för din garanti.