loading...

Underhåll och Skötsel


Dålig eller ingen skötsel av din Babboe Lastcykel kan leda till en sämre cykel. Det kan även leda till höga reparationskostnader. Förslitningskostnader är inte inkluderade i din garanti. Den här informationen är skriven så vi kan hjälpa dig med skötsel & underhåll, förklaring av den obligatoriska (tremånaders) service kontroll, instruktioner för bromsar och växlar.

Tips
Här kan du hitta tips så att du sköta din Babboe lastcykel själv och behålla den i den bästa skick så länge som möjligt. För att hjälpa dig säljer vi även ett underhåll & skötsel paket och en cykelpump.

För att se till att förslitningen blir minimal har vi följande tips.

Ekrar
Är ekrarna lösa kommer de att slita snabbare. Detta kan leda till att de bryter av. Speciellt när din Babboe Lastcykel är ny lönar det sig att med regelbundenhet kontrollera ekrarna. Om de är lösa kommer cykeln också att kännas tyngre och instabil.

(Broms)kablar
Dina bromsvajrar kommer att tänjas ut när man använder cykeln regelbundet. Vi rekommenderar att justera och smörja kablarna regelbundet för att optimera deras effektivitet. Det är bra att smörja kablarna innan det blir vinter. Det förhindrar kablarna att frysa till, detta minskar deras effektivitet.

Justera bromsar
Justera bromsar kan man göra själv genom att justera bultarna på bromsarna. För att justera bakbromsen: vrid bulten bort från bromshjulet. Genom detta ökar du trycket på bromskablarna. Parkeringsbromsen är länkad till frambromsen. För att öka effektiviteten av parkeringsbromsen ska du dra åt båda frambromsar. Du kan göra detta genom att skruva bort från bromshjulet. Se till att justera båda bromsar lika mycket.

Justera växel
Justera växel på en Babboe lastcykel med Nexus 7 är lätt att göra. Ladda ned följande manual så fixar du det lätt själv.

Smörja kedjan
Du ska sköta din kedja med smörjmedel vilket finns i vårt Babboe Underhåll & Skötsel Paket. Vrid pedalen (bakåt) samtidigt som du smörjer kedjan. Droppa smörjmedlet på varje kedjelänk. När du har smörjt kedjan, ska du veva fram och tillbaka så att smörjmedlet har spridits över hele kedjan. Efteråt, använd en torr duk för att torka bort överflödigt smörjmedel. Se till att medlet sitter på insidan av kedjan, inte på utsidan.

Däck
Kontrollera lufttrycket i däcken regelbundet. Om du håller trycket är cykeln lätt att hantera och det förlänger däckens livslängd. Det rätta trycket för en Babboe är 4.2 bar eller 65 PSI. Om det är svårt att hitta rätt cykelpump kan du köpa den hos oss.

Rost
Skulle du, mot alla odds, hitta rostfläckar på din cykel rekommenderar vi att du använder silikonspray direkt på fläcken. Detta motverkar vidare rost utveckling.

Skadad färg
För att undvika att din lastcykel börja rosta för att färgen är skadad ska du behandla de skadade platser men färg. Till exempel Motip Black Paint Marker som du hittar i Babboe Underhåll & Skötsel paketet.

Kontroll
Vi rekommenderar att din cykel genomgår en årlig kontroll, utförd av en cykel mekaniker för att se till att cykel är i toppskick.

Tre månaders kontroll
Efter tre månader behöver din Babboe Lastcykel en underhållskontroll. Detta är även ett garanti krav. Följande kontroller ska göras:

- justering av bromsar, justering av växlar, justering av kedjan, smörjning av alla rörliga delar
- kontroll av ekrar och veva (vilket kan bli lite löst efter den första tiden)

Din lokala cykelmekaniker kan göra denna kontroll åt dig. Ett kvitto från din cykelmekaniker vilket antyder att (tre månaders)kontrollen är utfört gäller som bevis för din garanti.

Instruktions filmer

JUSTERA RULLBROMSAR

JUSTERA TRUMBROMSAR

BYTA DÄCK

JUSTERA KEDJEVÄXLAR

JUSTERA NEXUS NAVVÄXLAR

JUSTERA POSITION KONTROLBOX

BIG E QWIC BATTERI.

JUSTERA FÄLGBROMS MAGURA.

JUSTERA MEKANISK SKIVBROMS